HUKUM MLM -JAKIM MENJAWAB

Go down

HUKUM MLM -JAKIM MENJAWAB

Post  youjay on Fri 26 Dec 2008, 12:14 pm

Secara umum Multi Level Marketing adalah suatu cara perniagaan alternatif yang berkaitan dengan pemasaran yang dilakukan melalui banyak level (tingkatan), yang biasa dikenal dengan istilah Upline (tingkat atas) dan downline (tingkat bawah), orang akan disebut Upline jika mempunyai Downline.

Pokok utama dari perniagaan MLM ini digerakkan dengan jaringan ini, sama ada yang bersifat vertikal atas bawah mahupun horizontal kiri kanan ataupun gabungan antara keduanya.

Kesatuan Fiqh Sedunia (Majma' Fiqh Islami) pernah mengeluarkan fatwa ke atas satu bentuk perniagaan MLM jenama PT Biznas yang disifatkan sebagai haram kerana ia adalah salah satu bentuk perjudian.

Selain itu, keputusan itu juga menafikan bahawa komisyen yang digunakan adalah komisyen atau upah brokerage sebagaimana didakwa.

Selain itu, Syeikh Salim Al-Hilali pernah mengeluarkan fatwa pengharaman dengan katanya : "Banyak pertanyaan berkenaan perniagaan yang diminati ramai.

Yang secara umum gambarannya adalah mengikuti kaedah piramid dalam sistem pemasarannya, dengan cara setiap anggota harus mencari ahli-ahli baru dan demikian selanjutnya.


Setiap anggota membayar yuran pada syarikat dengan jumlah tertentu dengan angan-angan mendapat bonus, semakin banyak anggota dan memasarkan produknya maka akan semakin banyak bonus yang dijanjikan.

Sebenarnya kebanyakan anggota MLM yang menyertai cara ini adalah hasil motivasi bonus yang dijanjikan tersebut dengan harapan agar cepat kaya dalam waktu yang sesingkat mungkin, padahal ia langsung tidak menginginkan produknya. Perniagaan jenis ini adalah perjudian murni, kerana beberapa sebab berikut, iaitu:

1. Sebenarnya anggota MLM ini tidak mahukan produknya, akan tetapi tujuan utama mereka adalah menyertai rangkaian piramid bagi mendapatkan kekayaan cepat apabila setiap ahli baru membayar yuran.

2. Harga produk yang dibeli sebenarnya tidak sampai 30% dari wang yang dibayarkan pada syarikat MLM.

3. Tujuan perusahaan adalah membangun jaringan individu secara berkesinambungan. Yang mana ini akan menguntungkan anggota yang berada pada level atas (Upline) sedangkan level bawah (downline) selalu memberikan nilai point pada yang berada dilevel atas mereka..
Status
Selesai.
Nombor Rujukan
1/3/2007
Tarikh

Nota:
1. Aduan Awam ini akan diteliti dan dijawab oleh Pegawai Perhubungan Awam, JAKIM.
2. Setiap borang yang dihantar hendaklah mengandungi hanya satu aduan sahaja.
3. Jawapan yang diberikan adalah secara rasmi oleh pihak JAKIM kecuali dinyatakan sebaliknya.
4. Borang ini mestilah menggunakan Browser Internet Explorer

youjay
Ahli Baru
Ahli Baru

Number of posts : 21
Registration date : 23/11/2008

View user profile

Back to top Go down

HUKUM MLM- USTAZ ZAHARUDDIN

Post  youjay on Fri 26 Dec 2008, 12:20 pm

Oleh : Ust Hj Zaharuddin Hj Abd Rahman
www.zaharuddin.net
Jualan Pelbagai Peringkat atau lebih dikenali sebagai ‘Multi Level Marketing' atau MLM adalah amat popular di Malaysia. Dalam pada masa yang sama, sistem yang sama juga digunakan oleh industri penjualan Saham Amanah Islam dan beberapa produk Takaful. Statistik tahun 2003 menunjukkan industri MLM Malaysia mencatatkan jualan RM 4 bilion dan lebih dari 3 juta orang Malaysia terlibat dalam urusniaga MLM.

Akibat dari kebanjiran produk dan syarikat yang menggunakan sistem ini dalam mempromosi dan penjualan produk mereka. MLM kini boleh dianggap sebagai sebuah sistem pemasaran yang diterima ramai. Bagaimanapun, amat jarang dijumpai ilmuan Shariah samada dalam atau luar negara yang ingin atau berminat untuk menghuraikan sistem ini dari aspek Shariah dengan terperinci dan konkrit. Ini mungkin disebabkan kerumitan atau kurangnya minat ilmuan Shariah untuk mendalami proses sistem ini.
Para ‘Ustaz' dan Multi Level Marketing
Saya juga tidak dapat lari dari dibanjiri soalan demi soalan berkenaan hal ini. Pada awalnya, saya cuba untuk mengelak disebabkan terlampau banyak bentuk dan jenis MLM ini hingga menyukarkan sesiapa juga untuk memandu dan menerangkan hukumnya secara jelas. Di tambah pula mengenagkan pengikut dan pengamalnya yang terlalu ramai dan kebanyakkannya pula kelihatan ‘taksub' dan amat yakin akan halalnya kaedah MLM ini.
Tidak kurang juga terdapat para graduan Shariah atau pengajian Islam yang digelar ‘Ustaz' dan Ustazah' yang juga kuat berkempen produk-produk syarikat dengan skim MLM. Lebih hangat dan meriah lagi, kumpulan ini kerap mendakwa ianya halal lalu diselitkan dengan pelbagai dalil Al-Quran dan Hadith yang menggalakkan umat Islam berniaga, kuat ekonomi dan lain-lain. Hakikatnya, dalil-dalil ini bukanlah khusus untuk menyokong MLM dan perniagaan piramid mereka.
Ikhlas saya ingin nyatakan di sini, agak ramai juga orang ramai yang terpengaruh dengan kempenan dari kumpulan ilmuan agama seperti ini, menyebabkan orang ramai menyertainya tanpa berfikir lagi berkenaan halal atau haramnya sesuatu produk itu kerana ia telah diiktiraf oleh seorang ‘ustaz'. Justeru, saya ingin menasihatkan semua rakan-rakan lulusan Shariah dan Pengajian Islam agar lebih berhati-hati memberikan sebarang hukum dan merujuk dengan lebih mendalam sebelum berkempen dan mendakwa halalnya sesuatu produk hanya semata-mata kerana ia mendapat keuntungan besar di dalamnya. Ini kerana agak ramai juga saya dapati orang ramai yang berkiblatkan ustaz tertentu dalam kempen MLM mereka. Berkatalah Al-Laith bin Sa'ad : « Seandainya orang-orang yang memiliki pemahaman halal dan haram meneliti masalah ini, pastilah mereka tidak akan membolehkannya kerana terdapat di dalamnya unsur perjudian » ( Riwayat Al-Bukhari, no 2346 ). Sayyidina Umar al-Khattab r.a telah mengingatkan:
لا يبع في سوقنا إلا من قد تفقه في الدين
Ertinya : "Jangan seseorang kamu berjual beli di pasar kami, kecuali ia telah mendalami ilmu (hukum) agama tentangnya" ( Riwayat Tirmidzi, no 487, hlm 129 ; Albani : Hasan)
Bagi membantu masyarakat yang semakin ‘hangus' dalam industri ini, saya merasakan adalah elok untuk saya berkongsi panduan umum Shariah dalam hal penggunaan MLM ini. Bagaimanapun, saya tidaklah mampu untuk menujukan tulisan ringkas ini kepada mana-mana jenama MLM yang wujud di Malaysia mahupun luar negara. Tulisan ini hanya memberikan sedikit gambaran dan garis panduan yang diletakkan oleh undang-undang Islam dalam hal MLM ini

youjay
Ahli Baru
Ahli Baru

Number of posts : 21
Registration date : 23/11/2008

View user profile

Back to top Go down

HUKUM MLM -USTAZ ZAHARUDDIN 2

Post  youjay on Fri 26 Dec 2008, 12:33 pm

Pengertian MLM
Secara umum ‘Multi Level Marketing' adalah suatu cara perniagaan alternatif yang berkaitan dengan pemasaran yang dilakukan melalui banyak level (tingkatan), yang biasa dikenal dengan istilah ‘Upline' (tingkat atas) dan ‘Downline' (tingakt bawah), orang akan disebut ‘Upline' jika mempunyai ‘Downline'. Pokok utama dari perniagaan MLM ini digerakkan dengan jaringan ini, sama ada yang bersifat ‘vertikal' atas bawah mahupun ‘horizontal kiri kanan' ataupun gabungan antara keduanya. (Lihat All About MLM oleh Benny Santoso hal: 28, Hukum Syara MLM oleh Hafidz Abd Rahman, MA)
Bentuk MLM yang Haram atau syubhat

Ada beberapa bentuk sistem MLM yang jelas keharamannya atau keraguannya, iaitu apabila ia menggunakan sistem berikut :
1) Harga tinggi dari biasa : Menjual produk yang diperjualbelikan dalam sistem MLM dengan harga yang jauh lebih tinggi dari harga biasa, ia adalah amat tidak digalakkan menurut Islam malah menurut sebahagian ulama, aqad seperti ini adalah terbatal. Tatkala itu, ia digelar ‘Gabhnun Fahisyh' menurut istilah ulama Fiqh. Hukum jualan secara ‘Ghabnun Fahisy' ini diperbezakan oleh ulama antara harus, makruh dan haram. (Durar al-Hukkam Fi Syarh Majallah al-Ahkam, klausa no 356, hlm 369). Bagaimana Nabi SAW pernah mengisyaratkannya sebagai suatu kezaliman jika berlaku kepada orang yang tidak mengetahui selok belok harga barang. (Al-Qawaid, Ibn Rusyd, hlm 601)
Bagaimanapun perlu diingat, dalam satu MLM mungkin terdapat 3 atau 4 unsur syubhat dan haram yang akan saya sebutkan. Ini tidaklah bermakna saya mengatakan MLM haram hanya kerana adanya unsur "Harga Lebih Tinggi dari Biasa" , ia cuma salah satu unsur yang perlu disemak dan boleh memburukkan lagi hukum sesuatu MLM sehingga boleh jatuh tahap haram kerana penipuan dalam keadaan tertentu yang lain.
Apa yang ingin saya nyatakan ‘Ghabnun' di sini adalah yang dibuat dalam bentuk penipuan harga kepada orang awam, iaitu harga yang sengaja dinaikkan kerana merangkumkan yuran penyertaan dalam system priamid. Sebagai contoh saya pernah ‘terpaksa' membeli sebuah produk MLM. Oleh kerana tukang jual MLM ini amat sukar beralah, dan saya ingin ia cepat menamatkan kempenanannya dengan adab, lalu saya belilah satu produknya yang termurah, iaitu sebiji bantal yang dikatakan sangat hebat, harganya mencecah RM300 sebiji. Inilah namanya 'Ghabnun', sedangkan bantal tersebut rupa-rupanya langsung tiada istimewanya setelah digunakan. Maka jelas harganya dinaikkan kerana penyertaan sebagai ahli dan masuk dalam sistem. Tapi saya senyapkan saja keahlian dan langsung tidak bergerak, membeli hanya kerana kasihan dengan si penjual yang dikenali ini sahaja.
Inilah maksud saya mempunyai unsur ‘Ghabnun', mungkin unsur ini tidak cukup kuat untuk menjadikannya haram, tetapi ia salah satu unsur yang memberi kesan kepada aqad, kesan ini apabila ia bergabung dengan unsur-unsur syubhat yang lain, ia boleh menjadi haram.
Sebagai Makluman :
Mazhab Hanafi : terbahagi kepada 3 pandangan, iaitu ada ulamanya yang mengatakan ghabnun harus walaupun Fahisyh, kedua : Haram , ketiga : Haram bila ada usnur penipuan sahaja ( Syarh ad-Dur , AL-Haskafi, 2/82 )
Mazhab Maliki : Juga ulama mereka berbagai pandangan : Pertama : Ghabnun Mustrasil samada Yasir atau fahsiyh : Haram ; Kedua : Ghabnun lebih tinggi 1/3 dari harga pasaran biasa tanpa adalah HARAM. ( Al-Qawaid : Ibn Rusyd , hlm 601 ; AL-Qawaid Al-Fiqhiyyah, Ibn Juzay, hlm 294)
Mazhab Syafie : Harus hukumnya kecuali pandangan ganjil dari al-Mutawaali yang mengharamkannya . ( Al-Majmu' , 7/500 )
Mahzab Hanbali : Ibn Quddamah berkata : "Ghabn Mustarsil adala apabila si pembeli membeli dengan harga yang terkeluar dari harga pasaran ... teruatamanya apabila didesak ( agar tak pergi semak kedai-kedai lain dulu) dan cuba disegerakan oleh penjual " ( Al-Mughni , 4/78 )
Justeru, perbincangan panjang tentang 'Ghabn' sebenarnya menunjukkan terdapat jenis 'Ghabn' yang disepakati haramnya oleh ulama, ada yang disepakati halalnya, dan terdapat yang diperbezakan pandangan. Justeru apabila saya sebut 'ghabn' sebagai salah satu sebab boleh jadikan MLM haram, maka ini kerana berkemungkinan jenis yang disepakati haram itu berlaku. Justeru, semasa menulis artikel anda perlu faham target saya. Adakah anda yakin semua jenis 'Ghabn' yang berlaku dalam MLM itu tergolong dari golongan yang harus ?. Jika ye, maka itu pandangan anda , bukan saya. Saya lebih selesa berpandangan ia banyak jenis 'Ghabn' yang berlaku lebih menjurus kepada haram terutamanya apabila hampir semua syarikat-syarikat MLM ini amat mengambil mudah akan hal hukum agama. Jika tidak, pastinya mereka telah mengambil Penasihat Shariah sejak dari awal.
2) Jualan target sebagai syarat komisyen : Selain dari yuran yang wajib dibayar oleh ahli, pada kebiasaannya terdapat syarat yang mewajibkan ahli tersebut mencapai target jualan tertentu bagi melayakkannya mendapat apa jua komsiyen dari hasil jualan orang di bawahnya. Apabila ia gagal mencapai ‘harga target' tersebut maka keahliannya akan hilang atau tiada sebarang komisyen untuknya walaupun orang bawahannya menjual dengan begitu banyak. Semua MLM yang terlibat dengan syarat seperti ini, menyebabkan sistem MLM mereka menjadi bermasalah dari sudut Shariah kerana wujudnya unsur kezaliman terhadap ahli selain wujudnya kewajiban jualan bersyarat dengan syarat yang tidak menyebelahi ahli serta berbentuk penindasan. Seolah-olah pihak syarikat memaksanya dengan mengatakan "Anda mesti membeli atau mengekalkan penjualan peribadi sebanyak RM 500 sebulan bagi membolehkan anda mendapat hak komisyen orang bawahan anda".
Pada asasnya, komisyen yang diambil atas usaha menjual (seperti ‘brokerage fee') sesuatu barangan adalah adalah harus menurut Shariah, ia adalah pandangan ulama besar Tabi'en seperti Muhammad Ibn Sirin, ‘Ato' Bin Abi Rabah, Ibrahim an-Nakha'ie dan ramai lagi (Sohih Al-Bukhari ; Al-Musannaf, 5/242 ; Mawahibul Jalil, 4/452 ). Bagaimanapun, komisyen dalam hal MLM dan system piramdi ini boleh bertukar menjadi haram apabila :-
* Diikat komisyen jualan rangkaiannya dengan sesuatu jualan olehnya, ia menimbulkan masalah dari sudut Shariah seperti unsur pemaksaan, syarat yang tidak sah dalam perwakilan dan perjudian.
* Komisyen datang dari orang bawahan yang langsung tidak dikenalinya kerana sudah terlampau jauh ke bawah. Ini menjadikan orang atasan seolah-olah mendapat untung di atas angina tanpa sebarang kerja dan usaha lagi. Ia juga boleh dikelaskan sebagai broker di atas broker di atas briker di atas broker dan seterusnya. Dalam hal berbilangnya rantaian komsiyen broker ini, menurut perbincangan saya bersama Syeikh Prof. Dr Abd Sattar Abu Ghuddah (Pakar Shariah utama dalam bidang kewangan Islam dunia di Kesatuan Ulama Fiqh Sedunia, AAOIFI, Dow Jones Islamic Index dan lain-lain) ia termasuk dalam konteks memakan harta orang lain dengan bathil selain terdapat unsur judi. Ini adalah kerana ia seolah-olah meletakkan syarat kepada semua orang bawahan samada dengan pengetahuan mereka atau tidak, semua hasil jualan mereka akan diambil sebahagian keuntungannya untuk orang atasnya.
* Dari sudut yang lain, terdapat juga keraguan dalam isu pemberian komisyen di atas usaha dan tugas agen (wakil penjual) atau "brokerage" (tukang kempen). Ini kerana sepatutnya komisyen ke atas "brokerage" tidak harus mensyaratkan tukang kempen itu untuk membeli untuk diri sendiri sebagaimana yang berlaku dalam beberapa jenis MLM. Sesetengahnya pula mensyaratkan ‘broker' atau ‘agen' untuk menjual sendiri sebanyak sekian jumlah bagi memperolehi komisyen jualan broker (ahli) di bawahnya. Dengan sebab-sebab ini, hal ‘broker' atau ‘agen' menjadi syubhah dan tidak lagi benar ianya disifatkan sebagai komisyen wakil atau broker yang diterima Islam.

youjay
Ahli Baru
Ahli Baru

Number of posts : 21
Registration date : 23/11/2008

View user profile

Back to top Go down

HUKUM MLM -USTAZ ZAHARUDDIN 3

Post  youjay on Fri 26 Dec 2008, 12:34 pm

3) Jika ahli berdaftar menyertai MLM dengan yuran tertentu, tetapi tiada sebarang produk untuk diniagakan, perniagaannya hanyalah dengan mencari orang bawahanya (downline), setiap kali ia mendapat ahli baru, maka diberikan beberapa peratus dari yuran ahi tersebut kepadanya. Semakin banyak anggota baru bermakna semakin banyak jualah bonusnya. Ini adalah bentuk riba kerana memperdagangkan sejumlah wang untuk mendapat sejumlah lebih banyak yang lain di masa hadapan. Ia merupakan satu bentu Riba Nasiah dan Riba Al-Fadl. Hal yang sama juga hukumnya bagi perusahaan MLM yang tidak mempunyai produk bersungguh dan berkualiti, sebaliknya produk miliknya hanyalah berupa ruangan laman web yang tidak berfaedah buat kebanyakkan orang, atau apa jua produk yang hanya dijadikan sebagai alasan pembelian. Malah harga sebenar produknya juga adakalanya jauh dari harga yang dijual kepada ahli (sebagai contoh dijual produk web komputer, sedangkan haragnya jauh lebih tinggi dan si ahli pula tidak mempunyai komputer pun). Pada hakikatnya, si ahli bukannya ingin membeli produk itu, tetapi untuk menyertai rangkaian serta memperolehi wang darinya. Ia juga termasuk dalam yang diharamkan. Hal membeli produk tidak benar dengan niat utama memasuki rangkaian dan mendapat untung dari rangkaian ini telah difatwakan haram oleh Majlis Fatwa Al-Lajnah Ad-Daimah Arab Saudi no 15/192-193.
4) Terdapat juga syarikat MLM yang melakukan manipulasi dalam menjual produknya, atau memaksa pembeli untuk menggunakan produknya atau yang dijual adalah barang haram. Maka MLM tersebut jelas keharamannya. Namun tidak semua MLM begini, cuma sebahagianya sahaja.
5) Terdapat juga unsur mirip "shafqatayn fi shafqah", atau bay'atayn fi bay'ah, (iaitu dua aqad jenis jual beli dalam satu) yang dilarang oleh Baginda SAW dengan pelbagai lafaz antaranya : "
نهى رسول الله صلى الله عليه وسلم عن صفقتين في صفقة واحدة
Ertinya : "Rasulullah SAW melarang dari membuat dua belian (aqad) dalam satu aqad" ( Riwayat Ahmad, Al-Bazzar ; Al-Haithami : perawi Ahmad adalah thiqah ; 4/84 )
Ini berlaku apabila ada sebahagian syarikat MLM yang membuka pendaftaran ahlinya, setiap ahli perlu membayar sejumlah wang disebut yuran, tidak dapat dipastikan samada yuran tersebut untuk membeli kedudukan di dalam rangkaian ataupun membeli produk. Pada waktu yang sama, dengan termeterainya keahliannya itu, ia akan menjadi wakil pula bagi syarikat untuk merekrut ahli baru, maka tindakan MLM seperti ini, boleh dikatakan termasuk dalam kategori hadis : shafqatayn fi shafqah, atau bay'atayn fi bay'ah. Ini kerana, dalam hal ini, orang tersebut telah dikira melakukan transaksi aqad Mu'awadat (kontrak pertukaran hak kewangan) bila membeli produk atau menjadi ahli dan dalam masa yang sama masuk dalam satu jenis aqad lagi iaitu perwakilan (untuk menjualkan produk itu kelak di samping mencari ahli baru) dengan komisyen tertentu. Maka, praktis seperti ini jelas tergolong sebagaimana hadith di atas.
Ingin saya tekankan juga, hal berkaitan komisyen jualan orang di level keseratus akan diperolehi juga oleh upline di tingkat kedua, padahal mereka tiada sebarang kaitan aqad yang jelas, dan hanya kerana rantaian orang dibawahnya maka ia mendapat untung?. Apa yang diletakkan untuk mendapat untung?.
Sedangkan dalam contoh sebuah syarikat besar, seorang pemegang saham sememang layak dapat untung walaupun goyang kaki kerana ia meletakkan 'modal', sebagaimana yang diketahui , keuntungan boleh didapati dari tiga sebab iaitu 1) Modal 2) Kerja 3) Jaminan 'Dhoman' barangan dari sebarang aib pada barang yang dijual.
Lalu si pemegang modal berhak mendapat untung kerana ia letak modal, si pekerja layak mendapat untung kerana ia bekerja .. jadi apa hak si upline kedua untuk dapat untung jualan si downline ke seratus? Tiada modal, tiada kerja, tiada jaminan atau dhoman barangan yang dijual, kernaa jaminan barangan yang dijual adalah dari syarikat, bukan upline!.

youjay
Ahli Baru
Ahli Baru

Number of posts : 21
Registration date : 23/11/2008

View user profile

Back to top Go down

HUKUM MLM -USTAZ ZAHARUDDIN 4

Post  youjay on Fri 26 Dec 2008, 12:36 pm

Apa Maksud Sebenar Dua Aqad Dalam Satu ?
Shafqatain di Safqah dan lafaz yang seertinya denganya memang tidak dinafikan mempunyai banyak takrif dan tafsiran menurut kefahaman ulama yang berbeza. Manakala sesiapa yang hanya mendedahkan hanya beberapa kerat dari pandangan tersebut dan kemudian terus memegangnya. Tapi perlu diingat disana terdapat pelabagi tafsiran yang lain pula, dan saya memegang tafsiran yang lain. Maka itu tidak bererti tafsiran pegangan saya adalah salah, dan tafsiran pegangan anda mesti betul. Jika demikian perangainya, maka ini jelas tidak faham konsep ikhtilaf dalam nas.
Sebagai hadiah untuk awam dan pembaca yang mampu faham ini beberapa tafsiran tentang hadith dua aqad dalam satu mengikut beberapa kumpulan ulama silam dan kaitannya dengan MLM:-


  • 1) iaitu contoh berkata penjual kepada pembeli : " Aku jual kepadamu baju ini dengan harga RM 10 tunai , atau RM 20 secara tangguh" , maka si pembeli bersetuju TANPA mengspecifickan plan tangguh atau tunai yang dikehendakinya. Ini bentuk yang ditafsirkan oleh Imam Malik, Abu Hanifah, At-Thawri, Ishak Rahawaih, Imam As-Syafie ( Syarh as-Sunah, Al-Baghawi, 8/142 ; ‘Aridathul Ahwazi, 5/240 ; Al-Mughni, Ibn Quddamah, 6/333; Al-Mudawwanah, 9/191 ).
Tiada khilaf di kalangan ahli ilmu, jenis ini adalah HARAM. Bagaimanapun tafsiran ini tidak berapa berkaitan dengan MLM, kerana biasnaya plan harga akan dipilih dengan tepat.


  • 2) Iaitu contohnya pembeli : "jualkan kepadaku barangan ini dengan harga RM 10 tunai atau dengan sebuah radio pada tarikh akan datang", kemudian kedua-dua bersetuju tanpa memberikan yang mana satu mereka inginkan. Ini adalah tafsiran Imam Malik pula ( ‘Aridathul Ahwazi, 5/240 ) . Ini juga tiada kaitan dengan MLM.


  • 3) Iaitu contohnya berkata seorang lelaki : "Aku jual kebunku ini dengan harga RM 10,000 dengan syarat kamu jualkan rumah kamu pula dengan harga RM 15,000" . Inilah juga tafsiran ulama mazhab Hanafi, Hanbali dan Syafie. ( Al-Mughni , 6/332 ; Al-Um, 3/67 ; ‘Aridatul Ahwazi, 5/239 )
Inilah tafsiran yang saya lihat ada kaitannya dengan kebanyakkan MLM. Iaitu berkata syarikat MLM kepada seorang ahli baru sebagai contoh : "aku jual barang water filter ini dengan harga RM 2000 dengan syarat engkau jadi wakil jualanku dengan komisyen sebanyak 3 % dari harga jualanmu dan aku beri mandate kamu untuk jadi lantik ahli baru dan setiap jualannya kamu akan dapat 1 % dengan syarat kamu ada jualan sendiri sebanyak RM 1000 setiap bulan"
Lihat, dalam contoh saya tu ada berapa jenis aqad muawadah maliah yang bersifat lazim?
a- Jual barang RM 2000 - Aqad jual beli yang bersifat lazim
b- Lantik jadi wakil dengan upah (Wakalah bil Ujr) - aqad wakalah yang bersifat lazim.
c- Beri mandate untuk cari ahli - ini tiada masalah
d- Setiap ahli yang kamu lantik jual kamu layak dapat 1% - Ini ju'alah, juga kelihatan tiada masalah.
e- Kamu hanya layak dapat 1 % ju'alah tadi dengan syarat kamu ada jualan sendiri RM 1000 - Ini ada syubhat sikit syarat seperti ini. Perlu perbincangan dan ijtihad.
Cuma, secara umum kita dapat melihat bergabungnya dua aqad mu'awadat maliah (pertukaran hak milik harta) yang bersifat Lazim. Jika aqad itu ghayru Lazim maka ia diharuskan, tetapi dalam hal ini dua aqad itu adalah "aqad lazim"


  • 4) Iaitu seorang penjual menjual dua barangan berlainan harga iaitu kasut dengan harga RM 100 dan handphone dengan harga RM 700, tetapi ia membuatnya terikat, iaitu jika anda beli handphone, maka pembelian kasut juga menjadi wajib. Inilah takrif yang dipegang oleh Al-Qadhi Ibn Al-Arabi al-Maliki ( Al-Qabas Syarah Al-Muwatta', 2/842 ; Al-Muntaqa , 5/36) .
Ini juga mempunyai sedikit kaitan dengan MLM kerana meletakkan syarat satu aqad lain sebagai syarat untuk sesuatu aqad itu boleh ‘concluded'.


  • 5) Iaitu contohnya : Berkata penjual : " Aku jual handphone ini dengan RM 100 dengan bayaran ansuran dalam 3 bulan, dengan syarat aku akan belinya semual darimu dengan harga RM 80 tunai" . Ini adalah tafsiran Ibn Taymiah dan Ibn Qayyim pula. Ia adalah sama dengan takrif Bai Inah. ( Mukhtasar Al-Fatawa Lib Ibn taymiah, hlm 327 ; Tahzib Mukhtasar Sunan Abi Daud, Ibn Qayyim, 5/100 )
Tafsiran ini agak kurang kaitannya dengan MLM.
Demikianlah beberapa takrifan dan tafsiran ulama tentang hadith dua aqad dalam satu. Sebenarnya ada terdapat 3 lagi tafsiran, Cuma cukuplah sebagai info tambahan kepada pembaca. Oleh kerana beberapa yang dilakukan dalam MLM ada terdapat dalam salah satu tafsirannya, maka saya masukkan point dua aqad di dalam satu sebagai isu yang boleh menjadikan MLM samada haram atau batal atau syubhat.

youjay
Ahli Baru
Ahli Baru

Number of posts : 21
Registration date : 23/11/2008

View user profile

Back to top Go down

HUKUM MLM -USTAZ ZAHARUDDIN 5

Post  youjay on Fri 26 Dec 2008, 12:38 pm

Keputusan Majma Fiqh Sedunia ?
Kesatuan Fiqh Sedunia (Majma' Fiqh Islami) pernah mengeluarkan fatwa ke atas satu bentuk perniagaan MLM jenama PT Biznas yang disifatkan sebagai haram kerana ia adalah salah satu bentuk perjudian. Selain itu, keputusan itu juga menafikan bahawa komisyen yang digunakan adalah komisyen atau upah ‘brokerage' sebagaimana didakwa. (Rujuk keputusan nombor 3/24, 17 Julai 2003). Selain itu, Syeikh Salim Al-Hilali pernah mengeluarkan fatwa pengharaman dengan katanya : "Banyak pertanyaan berkenaan perniagaan yang diminati ramai. Yang secara umum gambarannya adalah mengikuti kaedah piramid dalam sistem pemasarannya, dengan cara setiap anggota harus mencari ahli-ahli baru dan demikian selanjutnya. Setiap anggota membayar yuran pada syarikat dengan jumlah tertentu dengan angan-angan mendapat bonus, semakin banyak anggota dan memasarkan produknya maka akan semakin banyak bonus yang dijanjikan. Sebenarnya kebanyakan anggota MLM yang menyertai cara ini adalah hasil motivasi bonus yang dijanjikan tersebut dengan harapan agar cepat kaya dalam waktu yang sesingkat mungkin, padahal ia langsung tidak menginginkan produknya. Perniagaan jenis ini adalah perjudian murni, kerana beberapa sebab berikut, iaitu:
Ø Sebenarnya anggota MLM ini tidak mahukan produknya, akan tetapi tujuan utama mereka adalah menyertai rangkaian piramid bagi mendapatkan kekayaan cepat apabila setiap ahli baru membayar yuran.
Ø Harga produk yang dibeli sebenarnya tidak sampai 30% dari wang yang dibayarkan pada syarikat MLM.
Ø Tujuan perusahaan adalah membangun jaringan individu secara berkesinambungan. Yang mana ini akan menguntungkan anggota yang berada pada level atas (Upline) sedangkan level bawah (downline) selalu memberikan nilai point pada yang berada dilevel atas mereka.
Justeru, saya kira, amat tipis untuk mencari MLM yang tidak tergolong dalam item-item salah yang saya sebutkan di atas, malah saya juga suka menyarankan agar pengamal-pengamal jualan amanah saham dan Takaful secara wakil untuk lebih berhati-hati agar tidak terjerumus dalam bab MLM. Bagaimanapun, jika anda masih ingin mendakwa halalnya MLM ini, saya sarankan agar pengamal MLM memastikan asas minima Shariah berikut dapat dipatuhi :-
1. Produk MLM ini mestilah dibeli dengan tujuan yang sebenarnya (seperti produk yang benar-benar bermanfaat dan dibangunkan dengan serius seperti ubat-ubatan berkualiti, unik dan lainnya). Justeru, produk MLM yang kabur kualiti dan kegunaannya tidaklah dibenarkan kerana ia hanyalah bertujuan untuk mengabui dalam undang-undang dan hukum Shariah, ia tiadalah halal di sisi Shariah. Justeru, kekuatan MLM itu ialah kepada produknya yang bermutu dan bukan kepada objektif jangka pendek mengumpul dana (modal).
2. Produknya bukan emas dan perak yang boleh dijual beli secara tangguh. Ini kerana penjualan barangan emas secara tangguh adalah Riba jenis Nasiah.
3. Komisyen yang diberikan kepada ahli untuk setiap penjual dan ahli bawahannya mestilah jelas. Tiada komisyen tanpa usaha, ini bermakna orang atas hanya berhak mendapat komisyen dari ahli bawahan yang dibantunya sahaja.
4. Keuntungan dan komisyen bukan berdasarkan ‘kepala' atau ahli yang ditaja, tetapi adalah berdasarkan nilai produk yang berjaya di jualnya. Ini diperlukan bagi membuktikan ia menumpukan kepada perniagaan penjualan produk dan perkhidmatan dan bukannya permainan wang (money game).
5. Tidak diwajibkan bagi si ahli menjual jumlah tertentu bagi memperolehi komsiyen dari orang bawahannya.
6. Setiap ‘upline' atau orang di sebelah atas mestilah menaruh usaha atas jualan orang bawahannya, seperti mengadakan perjumpaan taklimat, motivasi dan teknik berkempen secara terancang seperti sebuah syarikat yang pelbagai ahlinya. Ia perlu bagi melayakkannya menerima komisyen itu dari sudut Shariah, jika tidak adalah dibimbangi ia akan terjerumus kepada keraguan ‘syubhah'. Ini kerana konsep niaga dalam Islam tidak membenarkan suatu keuntungan dari sesuatu perniagaan yang diperolehi tanpa usaha. Justeru, sedikit usaha perlu dicurahkan bagi menjadi sebab haknya ke atas komisyen. Perlu diingat, kebanyakan ahli di kaki yang 10 ke bawah, mungkin tidak mengenalinya lantaran ia dilantik oleh orang bawahannya yang kesembilan. Jika tidak, apakah haknya untuk mendapat komisyen yang demikian berangkai dan begitu jauh ?.
7. Tidak menggunakan skim piramid iaitu skim siapa masuk dulu akan untung selamanya. Manakala hak mereka yang masuk kemudian akan berkurangan. Justeru, plan pemasaran mestilah memberikan hak kepada semua, malah orang bawahan mampu mendapat keuntungan lebih dari orang atasannya, apabila ia mampu menjual dengan lebih hebat.
8. Mempersembahkan system komisyen dan bonus yang telus dan boleh difahami dan dipantau oleh ahli dengan jelas. Ia bagi mengelakkan segala jenis penipuan.
9. Menstruktur plan pemasaran di anatara ahli dan orang bawahannya secara musyarakah iaitu perkonsgian untung dan rugi berdasarkan modal masing-masing dengan nisbah pembahagian keuntungan yang ditetapkan di peringkat awal lagi.

youjay
Ahli Baru
Ahli Baru

Number of posts : 21
Registration date : 23/11/2008

View user profile

Back to top Go down

HUKUM MLM -USTAZ ZAHARUDDIN 6 - mana mlm alternatif

Post  youjay on Fri 26 Dec 2008, 12:42 pm

Mana MLM alternatif??
"Kalau ustaz pandai sangat, kenapa tak tuliskan sahaja macam mana MLM yang menepati Shariah tu, biar orang boleh guna" Demikian tempelak seorang pemuda tanpa kesabaran melalui sebuah web.
Jawapan saya seperti berikut :-
Pertama : Memang ramai 'suruh', 'arah' dan minta saya sebutkan macam mana MLM yang harus serta realistik.
Inilah masalah orang ramai, tidak berfikir mendalam sebelum meminta. Kita kena faham, tak semua yang perniagaan diasakan ikut cara yang menpeati Shariah itu menarik pada pandangan mata orang ramai dan boleh laku untuk dijual di Malaysia, dan tak semua pula plan dan skim atau produk yang sangat boleh dijual dan menarik itu menepati hukum Shariah. Jadinya bagi menghasilkan satu plan hebat yang menepati Shariah dan boleh jual, perbincangan dua pihak antara Ilmuan Shariah & bisnesman amat perlu dalam hal ini.
Mana mungkin sebuah plan pemasaran MLM terbaik dapat dicadangkan hanya dengan mengemukakan permintaan mudah begitu sahaja kepada saya, ini kerana mungkin saya mempunyai penyelesaian dari sudut teori Shariahnya. Teori ini pula sebahagiannya bersifat fleksible dan tidak sebahagian yang lain, kerana itu perbincangan diperlukan dengan pihak pakar pemasaran demi memastikan samada ia 'viable' untuk diperkenalkan atau tidak. Kerana saya bukanlah pakar dalam bab pemasaran.
Kedua : Saya juga bukanlah seorang jutawan yang membolehkan saya memperkenalkan plan bisnes MLM contoh yang hebat dan menepati Shariah. Mudahnya, selagi tiada bisnesman Muslim yang punyai perhatian kuat tentang halal haram dan berkesudian berbincang dengan orang Shariah, selagi tu tidak akan didapati plan dan skim MLM alternatif yang menepati Shariah.
Untuk maklumat, proses inilah yang amat kerap kami (ilmuan Shariah sedunia, saya dan rakan-rakan ustaz di semua institusi kewangan Islam seluruh dunia) ; iaitu kami duduk berjam-jam dengan pakar pemasaran, peguam untuk mencipta produk kewangan Islam yang halal serta dalam masa yang sama aqad-aqadnya juga halal dan boleh diaplikasikan di sisi undang-undang Malaysia. Kesimpulan saya, jika hanya ada satu pihak sahaja yang bersungguh, ia pasti akan menjadi hasrat yang terbengkalai juga.
Akhirnya, saya tahu bahawa hukum MLM ini masih terbuka untuk perbincangan, malah Syeikh Dr Abd Sattar Abu Ghuddah ketika perbincangan dengan beliau mengakui ini isu yang agak baru baginya. Benar, amat sukar ditemui tulisan para ulama Islam dari Timur Tengah berkenaan hal MLM ini, disebabkan MLM belum masuk ke pasaran negara Arab dengan meluas. Justeru, menjadi tanggungjawab para ilmuan Shariah Asia Tenggara untuk membantu masyarakat untuk mengetahui pandangan Shariah tentang MLM ini. Tulisan ringkas saya hanyalah pandangan awal bagi memberi peringatan bahawa dengan sekadar pandangan, kelihatan begitu banyak keraguan boleh muncul dalam perniagaan MLM ini. Tidak perlulah pembaca merasa marah dan benci dengan tulisan ini. Ini sekadar nasihat bagi mereka yang mengambil berat tentang pendapatan serta memikirkan barzakh dan akhirat mereka yang kekal abadi. Wallahu ‘alam.

youjay
Ahli Baru
Ahli Baru

Number of posts : 21
Registration date : 23/11/2008

View user profile

Back to top Go down

pandangan dan testimoni

Post  youjay on Fri 26 Dec 2008, 12:46 pm

osted by Mohd Nur Hoda, on 22-06-2008 10:34, IP 60.52.101.***, Guest
29. ...
<table cellSpacing=0 cellPadding=0 width="100%" border=0><tr><td>
Assalamualaikum

alhamdulillah, semoga allah memberi kekuatan kpd ustaz dan kita semua untuk mencari rezeki yg halal lg baik.

terima kasih ustaz kerana memberi penerangan yg terperinci ttg isu ini.mudah2an kita semua terhindar drp memperolehi rezeki yg tidak halal.

pd saya,isu halal haram sebenarnya amat terlalu kompleks untuk dibahaskan dan difahamkan kpd org awam jika org awam itu sendiri tidak bersungguh2 utk mempelajari dan mendalaminya termasuklah perkara muamalat yg lain selain mlm ini.

biarlah pendapatan yg kita dpt setiap bulan jelas dr mane sumbernya walaupun nilainya xsebesar jika kita memperolehi pendapatan yg agak lumayan ttp tidak jelas dr mane sumber penghasilannya.yg penting biarlah pendapatan yg kita terima itu berkat walaupn jumlahnya sedikit drp jumlahnya besar tetapi tidak berkat kerana kita akan dipersoalkan di akhirat kelak bagaimana kita memperolehi sesuatu rezki dan dgn cara ape kita menggunakannnya.

terima kasih


</TD></TR></TABLE>

youjay
Ahli Baru
Ahli Baru

Number of posts : 21
Registration date : 23/11/2008

View user profile

Back to top Go down

pandangan dan testimoni 2

Post  youjay on Fri 26 Dec 2008, 12:48 pm

Posted by salfaz, on 21-06-2008 12:46, IP 124.13.138.***, Guest
30. ...
<table cellSpacing=0 cellPadding=0 width="100%" border=0><tr><td>
Assalamualaikum...
Terima kasih kepada UZAR diatas penjelasan penjang lebar tentang MLM. Sedikit sebanyak dapat memberi ilmu pengetahuan kepada orang ramai tentang MLM dari sudut syariah......dengan ilmu tu dapatlah saya dan orang2Islam lain buat pertimbangan sebaik mungkin sebelum menyertai mana2 MLM...Pilihan ditangan kita dan buatlah pilihan yang bijak agar tempat kita di Barzakh dan padang mahsyar nanti terpelihara......sekali lagi Jazakallahu Khairan Kathira. </TD></TR></TABLE>

youjay
Ahli Baru
Ahli Baru

Number of posts : 21
Registration date : 23/11/2008

View user profile

Back to top Go down

pandangan dan testimoni 4

Post  youjay on Fri 26 Dec 2008, 12:51 pm

Posted by Castalino_Andres, on 14-06-2008 19:14, IP 60.52.102.239, Guest
32. ...
<table cellSpacing=0 cellPadding=0 width="100%" border=0><tr><td>
Assalam UZAR.Jika UZAr masih ingat,saya salah seorang big bos MLM yg pernah beri komen pada huraian UZAR mengenai MLM ini.Baru2 ini,saya terjumpa upline2 lama saya sewaktu menjalankan perniagaan MLM(Big bos besar sebuah syarikat MLM Tempatan yang berpendapatan pasti bulanannya minima RM50K).

Mereka mengetahui yang saya berhenti dari menjalankan perniagaan MLM kerana ade unsur-unsur haram disisi islam.UZAR,saya teruk jadi bahan 'tembakan' mereka malam tu.Mereka minta saya huraikan A-Z kenapa sesuatu MLM itu boleh jadi haram?.Setelah saya menghuraikan dengan terperinci sebab2 menjadi haram sesebuah MLM itu(merujuk dari huraian UZAR),mereka hurai semula point2 saya dalam sudut yang lebih mendalam.Pendek cerita,saya kalah teruk malam itu.Segala point2 yang saya beri bagi menegakkan keharaman MLM itu,dapat mereka menjawab dengan begitu mudah.Contoh: Kenapa orang nak mempertikaikan tentang halal dan haram pada zaman sekarang?,sedangkan kalau kita tengok zaman sekarang ni,terlalu banyak perniagaan2 atau pekerjaan2 yang sama sekali haram dalam islam.Kenapa tiada pun orang mempertikaikan?.
Andai kata penganayaan yang dipertikaikan,hari ini ramai orang yang bekerja berat 12jam sehari tetapi gaji mereka lebih rendah dari pegawai yang bekerja ringan 8jam sehari.Takde pun orang mempertikaikan!

Andaikata unsur pemaksaan berlaku dalam MLM dari segi maintainen bulanan (syarat mendapat komisyen dari penjualan downline), maintainen hanya dibuat apabila ada keuntungan,tidak wajib setiap bulan.

Setiap bulan gaji wajib dipotong untuk KWSP,ada juga yang tak setuju,bukan kah ini satu pemaksaan?!

Hari ini kerajaan mengambil cukai rokok,arak dan banyak lagi cukai barangan2 yang dikira haram dalam islam,kerajaan membayar gaji kakitangan kerajaan.itulah antara2 nas2 mereka yang sempat saya tulis.Akhir cerita,mereka suruh saya jadi zuhud,duduk dalam hutan,jangan tengok TV,byk lagi sindiran2 yang cukup pedih saya terima malam tu.

UZAR,tolong bagi saya huraian yang lebih terperinci siap contohnya yang logik dizaman sekarang ini.
Alasan yang releven dengan dunia yang moden ini.Email kan kepada saya Castalino Andres@yahoo.com.
Tq,Assalam

UZAR : ORANG YANG HATI DAH MAKAN HARTA HARAM MEMANG SUKAR. DOAKAN SAJA MEREKA. HUJJAH MEREKA YANG SDR BERIKAN SEMUANYA MEMBUANG MASA DAN TIADA NILAI ILMIAH DARI SUDUT SHARIAH.

QIYAS MEREKA PUN DENGAN BENDA YANG SALAH.. ILMU QIYAS DAN ANALOGI SEPPATUNYA DIFAHAMI SEBELUM SESUKA HATI QIYAS DENGAN KWSP DAN LAIN-LAIN. </TD></TR></TABLE>

youjay
Ahli Baru
Ahli Baru

Number of posts : 21
Registration date : 23/11/2008

View user profile

Back to top Go down

pandangan dan testimoni 5

Post  youjay on Fri 26 Dec 2008, 12:54 pm

Posted by Guest, on 06-05-2008 13:37, IP 60.52.101.***, Guest
41. ...
<table cellSpacing=0 cellPadding=0 width="100%" border=0><tr><td>
Terima kasih Hijau Putih kerana berkongsi pengalaman sdr. Saya juga ada pengalaman ngeri saya dgn MLM Zhullian. Masa tu saya berkira2 nak berhenti kerja. Seorang teman mengajak saya mendengar satu peluang bisnes yang menarik. Masa tu, tahun 2000, MLM lain belum aggresif. Sebab tu saya mengikut teman saya kerana menyangka ia betul2 satu bisnes. Rupa2nya Zhullian.

Saya sebenarnya memang skeptikal dgn MLM. Tetapi saya diasak oleh seorang Diamond Manager yang konon dulunya seorang Project Manager disebuah syarikat besar. Dakwanya beliau memperolehi income yang lebih besar dan kini memandu CRV. Masa tu CRV kiranya antara terhebat. Jadi ketika ditunjuk sebarisan pengurus yang telah mendapat Merc dan CRV, saya pun cair. Saya terus swipe kad kredit berjumlah RM4k utk membeli 2 kotak BYoung dan sebungkus barang kemas.

Esoknya Diamond Manager menelefon saya dipejabat menyuruh saya mengumpulkan kawan2 kerana beliau akan membantu saya mengembangkan bisnes saya. Saya pun memanggil kawan2, tetapi kerana saya berterus terang ia adalah bisnes Zhullian, tiada kawan yang ingin datang. Kerana didesak CDM tsb, saya terpaksa mengumpan kawan2 dgn free lunch. "Datanglah, no obligation", kata saya. Kawan2 saya pun datang lunch sambil mendengar ceramah CDM tsb. Malangnya bila CDM meminta mereka mengisi borang pendaftaran, tiada yang response. CDM tsb agak memaksa, meminta kawan2 saya memberikan IC. Tapi kawan2 saya buat dekk saja. Setelah beberapa kali, kawan2 saya mula menjauhi saya. Akhirnya BYoung habis saya makan dan barang kemas semuanya saya pakai sendiri atau beri saya kepada adik beradik.

Yang geramnya, ketika CDM tsb brainwash saya supaya signup, saya sebenarnya telah menjadi ahli Zhullian, tetapi di bawah agensi lain. Beliau kata, ia perkara biasa. Malangnya, setelah beberapa bulan, saya menerima surat dari Zhullian yang telah membatalkan keahlian saya kerana ia adalah satu kesalahan. Jadi semua point saya dipindahkan kepada upline.

Itulah pengalaman ngeri saya utk perkongsian.. </TD></TR></TABLE>

youjay
Ahli Baru
Ahli Baru

Number of posts : 21
Registration date : 23/11/2008

View user profile

Back to top Go down

pandangan dan testimoni 6

Post  youjay on Fri 26 Dec 2008, 12:57 pm

Posted by hijau_putih, on 01-05-2008 10:51, IP 60.52.99.***, Guest
43. ...
<table cellSpacing=0 cellPadding=0 width="100%" border=0><tr><td>
salam...

Uzar dan kepada semua pembaca,di sini saya ingin kongsi sedikit pengalaman saya setelah menyertai satu syarikat MLM iaitu LUZOR HOLDING...

Pada mulanya,iaitu sebelum penyertaan saya kedalam LUXOR, 2 orang kawan saya ini telah datang ke rumah saya pada malam hari dengan tujuan untuk meminjam wang dari saya dengan menyataka alasan untuk membuat modal dalam perniagaan something...setelah di tipu oleh kawan saya,saya telah meminjamkan dia sebanyak Rm100..

Pada esoknya,sya di ajak mereka untuk minum2 dan ketika itulah saya telah di prkenalkan dengan LUZOR ni..apa yang saya runsingkan ketika itu ialah di mana saya hendak mencari RM2000 bagi membeli produk2 LUXOR yang saya sendiri tidak tahu ape jenis barang nya sehinga bernilai rm2000..ketika itu,apabila saya bertanya kepada upilne,mereka menjawab,
"ala,kita bukan nak barang pun,kita wat bisnes ni,bayar rm2000 just nak 1000point jer"..."barang2 ko dapat nnti lebih kurang jeli gamat,dll"..kata upline(kawan2 saya).... so,saya bayar la rm2000 tu.... lepas bayar,dapat la check bernilai Rm175.00 sebab 1000point tadi d tukar jadi wang...

lepas itu,bermula la hidup yang amat menyeksakan....
saya mula2 masih lagi dapat mengajak kawan2 untuk keluar minum dan berkempen tentang LUXOR..tapi,makin lama,makin susah kerana habis kawan2 saya dah saya ajak... upline pulak terus menerus memaksa saya untuk mengeluarkan kawan2 dan berkempen... selalu mereka antar sms supaya lebih rajin dan buat untuk diri sendiri wlpun mereka juga ada kepentingan peribadi...

setelah penat lelah,akhirnya dapat juga sya menjadi MANAGER...setelah itu,saya makin sedar yang cara kerja kita orang banyak sangat karut.....contoh nye...
1)kita org ckap nak wat bisnes,tapi klu ade yang tanya sal marketing plan,mmg confrim saya xtau pe2...
2)time duk berkempen...banyak sangat kata2 yang melebihi perkara sebenarnya...contohnya ayat,..."kalau dah jadi manager,gaji kamu tiap2 bulan dapat lam rm2000"... sedangkan perkara sebenar hanyalah untuk bulan time jadi manager sahaja...
3)apabila ada oramg yang join,yuran pendaftaran rm75 akan di ambil,tetapi apabila mereka tarik diri,upline tidak memulangkan balik duit tadi walaupun sebenarnya suit itu masih lagi berada dengan mereka dan name orang tadi masih lagi belum d daftar kan..
4)ada juga selepas membeli barang rm2000,ade downline yang tarik diri,jadi barang2 yang bernilai MAYBE rm2000 itu downline xdapat wlpun dah byar...
5)Kenapa saya kata MAYBE tadi?...
- ada kemungkinan barng itu tidak bernilai rm2000 kerana konsep yang digunakan adalah membeli barang bernilai 1000point dan barang 1000point itu sebenarnya tidak semestinya bernilai rm2000...
6)upline mengajr downline pelbagai cara bagi downline mencari rm2000 bagi beli barnag LUXOR....
-ada yang snggup mencuri...
-gadai barnag kemas ahli keluarga..
-tipu kawan2 cam yang upline saya buat kat saya bagi pinjam duit ngan sya...

selepas mendapat kesedaran,saya dan downline saya telah mendapat satu keratan akhbar mengenai MLM oleh UZAR..

kami mengambil keputusan untuk berjumpa ngan ust kami ketika d MRSM dulu dan setelah perbincangn yang lama,setelah kami cerita kan semua,Ustaz saya menyatakan banyak perkara xbtol dan gharar..

so,saya dengan yakin nya dah dpat pikir sdri ape keadaan sebenar dan telah berjumpa dengan upline untuk berbincang...

apa yang menyedihkan....upline myatakan "kenapa haram?...duit orang buat LUXOR dah ada yang boleh pergi MEKAH!!"... itu lah kata2 salah seorag upline kepada kami....begitu sempit fikiran mereka setelah nampak duit segala-gala nye...kenapa?...kerana bermacam2 lagi ayat2 yand tidak cerdik keluar dari mulut mereka...dari sini saya mula sedar bertapa duit telah menguasai segala nyer...

beberapa hari lepas,saya mendapat berita kawan2 sya ini telah berjaya dan sekarnag sudah mampu memakai kereta2 mewah dan dia telah menjadi LEADER yang hebat di IIUM dan sekitar...

UZAR,terima kaseh....saya bersyukur kerana dapat bimbingan dari UZAR... alhamdulillah...

harap di komen.. </TD></TR></TABLE>

youjay
Ahli Baru
Ahli Baru

Number of posts : 21
Registration date : 23/11/2008

View user profile

Back to top Go down

pandangan dan testimoni 7

Post  youjay on Fri 26 Dec 2008, 12:58 pm

Posted by Insan Bertanggungjawab., on 17-04-2008 09:56, IP 60.52.96.***, Guest
48. ...
<table cellSpacing=0 cellPadding=0 width="100%" border=0><tr><td>
Asslm..
Bismillahirahmanirahim..
Jutaan terima kasih kepada ustaz,smga lebih dirahmati dan dikasihi ALLAH S.W.T

Saya seorg yg pernah melibatkan diri dlm sebuah perniagaan MLM.Pada awalnya saya ditipu oleh orang atas saya(upline) sebanyak RM9990(DUIT PEMBELIAN PRODUK).Tetapi atas semangat dan dorongan dari upline2 lain,SAYA BANGKIT DAN TERUSKAN USAHA.Pada tahun pertama saya aktif dalam syarikat MLM yang beroperasi di Petaling jaya (PJ),saya MEMPUNYAI DOWNLINE MELEBIHI 500 ORANG dan yang AKTIF MELEBIHI 200 ORANG,hampir SETIAP NEGERI DISEMENANJUNG dan saya pernah MENDAPAT BONUS YG LUMAYAN SETIAP BULAN.Saya telah mengkaji banyak MARKETING PLAN atau PELAN PEMASARAN sykt MLM TERNAMA DI M'SIA.Mmg kebanyakkan sykt MLM ada lesen AJL yg dikeluarkan oleh KPDNHEP,ttp mereka tidak berdaftar dengan persatuan jualan langsung Msia (DSAM).DSAM adalah persatuan yg melindungi pengguna mengelak penipuan.

Dgn kajian sy berdasarkan rujukkan HUKUM MLM dr Utz Zaharuddin,ternyata begitu BANYAK dan hampir KESELURUHAN PERNIAGAAN MLM YG TERNAMA DI MALAYSIA ADALAH HARAM.

Yg paling menyedihkan sekali adalah,ramai umat islam yg terlibat dan ada juga yg msh lg nak menegakkan tentang hukum halalnya perniagaan MLM mereka.Ada juga USTAZ DAN USTAZAH yg kurang ilmu dalam KEEWANGAN DAN SHARIAH ISLAM menyampaikan hukum2 islam mengenai MLM,IANYA KURANG JELAS dan MENGELIRUKAN.

Sy rasa amat2 bertanggungjawab utk membantu mereka2 yg masih ragu-ragu atau telah jauh MENYIMPANG dan SESAT dari hukum dan ajaran ISLAM. SEBARANG PERTANYAAN MENGENAI MLM SILA EMAIL KEPADA SAYA.

Insyallah saya dapat membantu anda.Dari sumber penerangan hukum Utz Zaharuddin,sumber kajian penyelidikan saya dari internet dan buku-buku perniagaan islam.Saya akui saya bukan seorang yg mempunyai ijazah atau PHD (Dr Azman Ching ) dlm MLM TETAPI PENGALAMAN DAN ILMU SAYA CUKUP untuk merungkai tentang pelbagai strategik yang mengelirukan dlm perniagaan MLM.

Kata-kata dari seorang jutawan terkenal dunia: ''Saya rela mengambil hasil 1% dari usaha 1000orang berbanding 100% hasil dari usaha sendiri.."(BAGAIMANA SOAL HUKUM ISLAM??)
Ternyata yg berkata ni bukan beragama Islam,kenapa perlu kita ikut..???.

Saya akan BUKTIKAN..!!
Castalino_Andres@yahoo.com
Assalam..

Uzar : Terima kasih.. namun sudah 3 big boss MLM datang jumpa saya dengan niat untuk membetulkan 'kesilapfahaman' saya tentang MLM.

Akhirnya, mereka yang silap rupanya kerana tiada faham hukum Fiqh Muamalat dengan baik. Mudah saja pertanyaan saya..apakah 'iwad' untuk upline ambil komisyen dari downline yang tidak diusahakanya sendiri. </TD></TR></TABLE>

youjay
Ahli Baru
Ahli Baru

Number of posts : 21
Registration date : 23/11/2008

View user profile

Back to top Go down

MLM

Post  jalaklenteng on Tue 06 Jan 2009, 12:03 am

Ini suatu yg amat penting.....Ada ramai guru yg pulun mlm ni.....ada yg dah pakai kereta mewah dah. Mana tak terjojol mata member2. Kalau boleh nak merasa pakai kereta mewah la pulak. Kalau dah obses tu....hukum hakam ni tolak tepi aje la. Tak masuk kepala dah.... Janji duit masyuk beribu ribu.... emmmm....jalak....tak ambik pot mende mende camni. Biar tak kaya tak pe...Asal hati senang dan tenang , badan sihat...cukup le..

kepada yg berminat tu..... apa apa pun......tepuk dada ....tanya iman..... wassalam Very Happy Smile Cool Laughing

jalaklenteng
Ahli Baru
Ahli Baru

Number of posts : 3
Registration date : 05/01/2009

View user profile

Back to top Go down

Re: HUKUM MLM -JAKIM MENJAWAB

Post  youjay on Tue 06 Jan 2009, 3:33 pm

jalaklenteng wrote:Ini suatu yg amat penting.....Ada ramai guru yg pulun mlm ni.....ada yg dah pakai kereta mewah dah. Mana tak terjojol mata member2. Kalau boleh nak merasa pakai kereta mewah la pulak. Kalau dah obses tu....hukum hakam ni tolak tepi aje la. Tak masuk kepala dah.... Janji duit masyuk beribu ribu.... emmmm....jalak....tak ambik pot mende mende camni. Biar tak kaya tak pe...Asal hati senang dan tenang , badan sihat...cukup le..

kepada yg berminat tu..... apa apa pun......tepuk dada ....tanya iman..... wassalam Very Happy Smile Cool Laughing

Salam..jalaklenteng.
Saya bersetuju. Pendapatan yang kita dapat hari-hari ini biarlah daripada sumber yang jelas.
Ramai peniaga MLM mengatakan mereka mendapat sijil halal JAKIM.
Sememangnya JAKIM (dahulu JAKIM yang keluarkan) memang mengeluarkan sijil HALAL tetapi untuk produk. Walau bagaimanapun JAKIM tidak pernah mengeluarkan SIJIL halal pada sistem MLM Ala piramid...sebenarnya memang piramid pun.

Justeru kalau kita menjual produk sesuatu syarikat, kita mendapat untung runcit, itu tidak ada masalah. Sememangnya berniaga begitu. tetapi kalau kita ambil keuntungan daripada duit downline kita yang kita tak kenalpun..level entah ke berapa. Apa hukumnya. Belum tentu mereka berjaya menjual produk mereka . contoh Hai-O, beli sepuluh, tak laku...bertimbun kat rumah. Nak pulang tak boleh..tetapi UPline dah makan duit kita. Upline kaya..kita kayap.

level-level itulah yang jadi masalah.

Satu lagi mengikut Ustaz Zaharuddin, kebanyakan syarikat mlm menjual produk harganya tak masuk akal . kopi tongkat ali 20 sachet harganya ratusan ringgit. sedangkan kalau beli brand lain, tak sampai pun RM20. Ini menunjukkan mereka bukan hendakkan produk sangat, tetapi hendakan sistem yang akan menyebabkan mereka jadi kaya.

Jadi, kepada sahabat-sahabat saya yang membaca komen JAKIM dan ustaz zaharuddin, fikir-fikirkanlah. Segalanya terletak di tangan anda. Rezeki ada di mana-mana.

youjay
Ahli Baru
Ahli Baru

Number of posts : 21
Registration date : 23/11/2008

View user profile

Back to top Go down

MLM ...... ?

Post  jalaklenteng on Tue 06 Jan 2009, 11:31 pm

Assalamualaikum.....

Semua orang nak jadi kaya....kalau bole dengan goyang kaki je... sebab tu ramai yg lingkup dalam saham internet.... dan juga lain2 program kaya cepat yg ada dikeliling kita... Ramai yg dah kena..tapi tetap ada yg berani nak cuba....Bila la org melayu nak sedar. Tak abis abis kena tipu. Abis ustad ustad pun kena tipu jugak. Bukan pasal tak cerdik..tapi kalau dah sifat tamak masuk dlm ati....itu la jadi nya. Betul la kata Dr .Mahathir... " Melayu mudah lupa. "...... Bangsa melayu sedang di intai oleh *****dan *****. Mereka ni tunggu masa saja nak lingkupkan org melayu. Bila Malaysia lemah.....tengok camana mereka punya perangai...Mula tunjuk belang... Kalau pemimpin melayu silap langkah... org melayu akan terjajah di bumi sendiri... Oleh itu wahai saudara2 ku...insaf lah...mari lah kita pastikan generasi akan datang adalah bebas dadah, tinggi ilmu pengetahuan, tinggi ketakwaan kpd Allah dan punyai ilmu serta kepakaran yg tinggi. Masa depan bangsa melayu adalah ditangan kita semua.....bukan ditangan pemimpin Malaysia atau Lulus..... HIDUP MELAYU !!!!!!!

............jalaklenteng.... PJJ pun tak khatam lagi....... Very Happy Smile Surprised Cool Laughing Basketball sunny king

jalaklenteng
Ahli Baru
Ahli Baru

Number of posts : 3
Registration date : 05/01/2009

View user profile

Back to top Go down

Re: HUKUM MLM -JAKIM MENJAWAB

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum